Ingrediënten:
125 gram boter
boter om in te vetten
100 gram suiker
1 theelepel citroensap
40 gram bloem
40 gram gedroogde kokos
1 theelepel cacao
40 gram havermout
1 losgeklopt ei
snufje zout
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 C en laat de boter zacht worden op kamertemperatuur.
Vet de bakplaat in.
Doe de boter en de suiker in een kom en kneed het door elkaar. Voeg daarna het citroencap toe en klop alles door elkaar tot het een luchtig mengsel is.
Zeef de bloem boven de kom en voeg dan de kokos, de cacao, de havermout, het losgeklopte ei en het zout toe. Kneed alles door elkaar tot het een glad geheel is.
Maak kleine deegballetjes (ongeveer zo groot als een cherrytomaatje) en leg ze op de bakplaat.
Bak de koekjes 10-12 minuten gaar.
Ingrediënten:
500 gram bloem
250 gram gesmolten boter
150 gram suiker
60 ml melk
1 ei
14 gram gist
1 tl kaneel
200 gram lichtbruine basterdsuiker
350 gram stroop (geen schenkstroop)
50 gram boter
2 tl kaneel
wafelijzer
Bereidingswijze:
1. Doe de bovenste 7 ingrediënten uit de lijst bij elkaar in een kom en roer tot een stevig deeg.
2. Kneed het deeg nog even flink door met de hand en laat afgedekt 45 minuten rijzen.
3. Breng de stroop in een pan aan de kook, koel hem af door er kleine stukjes boter in te doen.
4. Voeg als volgt de suiker en de kaneel toe.
5. Hou de stroop au bain-marie op temperatuur, want de stroop moet smeerbaar blijven.
6. Draai van het deeg balletjes van ongeveer 60-70 gram.
7. Leg een balletje deeg op de hete plaat van het wafelijzer en doe het ijzer dicht.
8. De wafel moet niet te dun zijn, want je moet de wafel doorsnijden dat je de wafel nog doormidden kan snijden.
9. Bak de wafel gaar, maar let op hij moet niet te donker zijn.
10. Snij de wafel voor dat hij is afgekoeld doormidden en smeer er een laagje stroop tussen.
11. Doe dit tot alle deegbolletjes op zijn.
12. En de laatste stap is natuurlijk het belangrijkste: SMULLEN!
Ingrediënten:
50 gram boter
50 gram rietsuiker
50 gram vloeibare honing
50 gram volkorenmeel
25 gram bloem
snufje zout
1/2 theelepel gemalen gember of 1 theelepel gemberpoeder
een paar druppels citroensap
extra boter om in te vetten
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 160 C.
Verwarm de boter, de suiker en de honing op een matig vuur
Vet de bakplaat in.
Neem de pan van het vuur en roer het meel, de bloem, het zout, de gember en het citroensap erdoor tot het een glad geheel is.
Schep met een theelepel telkens een hoopje van het mengsel op de bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de hoopjes, want de koekjes gaan nog rijzen.
Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes gaar in 8-10 minuten, tot ze goudbruin zijn. Laat ze daarna goed afkoelen.
Tip:
Deze koekjes zijn erg lekker bij vanille ijs.